Emulgator Olivem 1000
Opis
Olivem® 1000 to niejonowy, samoemulgujący, naturalny emulgator nowej generacji. Produkowany z pochodnych oliwy przez estryfikację alkoholem cetostearylowym i sorbitolem grup kwasów tłuszczowych. Jest to emulgator o ciekłokrystalicznej strukturze, wykazującej podobieństwo do tej występującej w ludzkiej skórze. Służy on do wytwarzania emulsji typu olej w wodzie (O/W) o szerokiej gamie lepkości.
Poza działaniem emulgującym doskonale wygładza, natłuszcza i poprawia nawilżenie skóry. Wykazuje działanie zmiękczające i pomaga wzmocnić barierę skórną.
Olivem® 1000 może być stosowany jako jedyny emulgator. Może być użyty do różnych formulacji: od lekkich, nawet bezolejowych emulsji, po gęste, bogate masła i olejki do demakijażu.
Stabilny w szerokim zakresie pH, jest kompatybilny z wieloma składnikami, między innymi z kwasami. Zapewnia dobrą dyspersję proszków w emulsji (filtry UV, barwniki, ekstrakty).
Informacje:
INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate
Funkcja: emulgator, emolient
Typ: niejonowy
Pochodzenie: roślinne (Cosmos, EcoCert)
Postać: białe płatki
Zapach: słabo wyczuwalny
Temperatura topnienia: 65-75°C.
Gęstość w temp. 20°C: 1,01 g/ml
Rozpuszczalność: faza olejowa
Stabilny w pH: 3-12
Zalecane stężenie: 3 - 8%
Poziom fazy olejowej: 0-40% (może wymagać użycia koemulgatora)
Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze poniżej 35°C
Sposób użycia:
Olivem® 1000 używamy w fazie olejowej. Emulsję możemy wykonać klasycznie dzieląc fazy na dwie zlewki lub jednozlewkowo. Po prostu dolicz Olivem® 1000 do fazy olejowej Twojej receptury. Podgrzej w kąpieli wodnej do 65-75ºC. Następnie wymieszaj aby połączyć obie fazy. Możesz użyć spieniacza do mleka, blendera, ręcznej trzepaczki lub mieszadła czy homogenizatora, a nawet łyżeczki. Producent zaleca początkowe energiczne mieszanie, a następnie podczas chłodzenia już wolniejsze. Po schłodzeniu emulsji do 40ºC dodajemy surowce wrażliwe na temperaturę.
Dozowanie:
Mleczko, płynne serum: 1-3% przy fazie olejowej do 10%- raczej nie obejdzie się bez stabilizacji zagęstnikiem (guma ksantanowa, Ecogel).
Kremy, balsamy od dość lekkich po te średniej gęstości : 4-5% przy fazie olejowej 10-25%.
Gęste ciężkie kremy: 6-8% przy fazie olejowej 25-40%. Powyżej 30% olejów w składzie niezbędne może być użycie koemulgatora dla stabilizacji emulsji.
Porady i pomysły:
- przy zawartości maseł powyżej 10% być może będzie potrzebne użycie koemulgatora
- możesz wykonać emulsję bezolejową- po prostu rozpuść 5% Olivem® 1000 w fazie wodnej i zmiksuj do ostygnięcia. Poeksperymentuj z tym(mleczko do demakijażu, mleczko do mycia, peeling)
- rozpuść Olivem® 1000 w dowolnej mieszance olejów i użyj jako olejku do demakijażu
- Olivem® 1000 swietnie sprawdza się w roli emulgatora dodatkowego. Dobrze współpracuje z Polyaquol 2W, monostearynianem glicerolu, GSC, Plantasensem i wieloma innymi.