Emulgator Olivem 1000

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 13,00 zł 13.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Olivem® 1000 to niejonowy, samoemulgujący, naturalny emulgator nowej generacji. Produkowany z pochodnych oliwy przez estryfikację alkoholem cetostearylowym i sorbitolem grup kwasów tłuszczowych. Jest to emulgator o ciekłokrystalicznej strukturze, wykazującej podobieństwo do tej występującej w ludzkiej skórze. Służy on do wytwarzania emulsji typu olej w wodzie (O/W) o szerokiej gamie lepkości.

Poza działaniem emulgującym doskonale wygładza, natłuszcza i poprawia nawilżenie skóry. Wykazuje działanie zmiękczające i pomaga wzmocnić barierę skórną.

Olivem® 1000 może być stosowany jako jedyny emulgator. Może być użyty do różnych formulacji: od lekkich, nawet bezolejowych emulsji, po gęste, bogate masła i olejki do demakijażu.

Stabilny w szerokim zakresie pH, jest kompatybilny z wieloma składnikami, między innymi z kwasami. Zapewnia dobrą dyspersję proszków w emulsji (filtry UV, barwniki, ekstrakty).

 

Informacje:

INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate

Funkcja: emulgator, emolient

Typ: niejonowy

Pochodzenie: roślinne (Cosmos, EcoCert)

Postać: białe płatki

Zapach: słabo wyczuwalny

Temperatura topnienia: 65-75°C.

Gęstość w temp. 20°C: 1,01 g/ml

Rozpuszczalność: faza olejowa

Stabilny w pH: 3-12

Zalecane stężenie: 3 - 8%

Poziom fazy olejowej: 0-40% (może wymagać użycia koemulgatora)

Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze poniżej 35°C

 

Sposób użycia:

Olivem® 1000 używamy w fazie olejowej. Emulsję możemy wykonać klasycznie dzieląc fazy na dwie zlewki lub jednozlewkowo. Po prostu dolicz Olivem® 1000 do fazy olejowej Twojej receptury. Podgrzej w kąpieli wodnej do 65-75ºC. Następnie wymieszaj aby połączyć obie fazy. Możesz użyć spieniacza do mleka, blendera, ręcznej trzepaczki lub mieszadła czy homogenizatora, a nawet łyżeczki. Producent zaleca początkowe energiczne mieszanie, a następnie podczas chłodzenia już wolniejsze. Po schłodzeniu emulsji do 40ºC dodajemy surowce wrażliwe na temperaturę.

 

Dozowanie:

Mleczko, płynne serum: 1-3% przy fazie olejowej do 10%- raczej nie obejdzie się bez stabilizacji zagęstnikiem (guma ksantanowa, Ecogel).

Kremy, balsamy od dość lekkich po te średniej gęstości : 4-5% przy fazie olejowej 10-25%.

Gęste ciężkie kremy: 6-8% przy fazie olejowej 25-40%. Powyżej 30% olejów w składzie niezbędne może być użycie koemulgatora dla stabilizacji emulsji.

 

Porady i pomysły:

  • przy zawartości maseł  powyżej 10% być może będzie potrzebne użycie koemulgatora
  • możesz wykonać emulsję bezolejową- po prostu rozpuść 5% Olivem® 1000 w fazie wodnej i zmiksuj do ostygnięcia. Poeksperymentuj z tym(mleczko do demakijażu, mleczko do mycia, peeling)
  • rozpuść Olivem® 1000 w dowolnej mieszance olejów i użyj jako olejku do demakijażu
  • Olivem® 1000 swietnie sprawdza się w roli emulgatora dodatkowego. Dobrze współpracuje z Polyaquol 2W, monostearynianem glicerolu, GSC, Plantasensem i wieloma innymi.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl